Rotator Cuff Scheur

De rotator cuff is een manchette van vier pezen rondom de schouder. Deze zorgen voor de mobiliteit en stabiliteit van de schouder. Waar de pees aanhecht aan het bot van de bovenarm kan een scheur ontstaan. Deze scheur kan ontstaan door chronische overbelasting (sport, arbeid) met al dan niet inklemming tussen de schouderkop en het schouderdak of door plotse trekkracht/ongeval. Een scheur in deze pezen uit zich meestal onder de vorm van pijn ter hoogte van de bovenarm en krachtsverlies. Ook nachtelijke pijn is een vaak gehoorde klacht. 

 

Afhankelijk van uw situatie, klinisch onderzoek en het resultaat van medische beeldvorming (via een echografie of scanner) zal een rotator cuff conservatief of operatief behandeld worden. 

 

Vaak kan men chronische scheuren bij de oudere populatie onder controle krijgen via het vermijden van uitlokkende factoren, medicatie, kinesitherapie en eventueel infiltraties.

 

Indien een operatie aangewezen is wordt de gescheurde pees via een kijkoperatie hersteld. Hierbij worden meestal botankertjes gebruikt. De draden van deze ankertjes worden door de pees gehaald waardoor de pees terug op haar anatomisch plaats vasthecht aan het bot van de bovenarm. 

De operatie wordt uitgevoerd onder algemene narcose met voordien een locoregionale verdoving. Hierdoor zijn er minder pijnklachten na de operatie. 

 

Na de ingreep moet de pees gedurende een 6-tal aan het bot vastgroeien. Gedurende deze periode mag u de arm niet zelf opheffen. Gedurende deze 6-tal weken dient u een schouderverband (abductiekussen) te dragen. In deze periode zullen we u vragen pendeloefeningen van de schouder uit te voeren. Elleboog en pols zullen ook geoefend worden. Onze kinesisten komen voorbij op de kamer voor de nodige uitleg.