Impingement

Bij het heffen van de arm moeten de schouderpezen onder het schouderdak glijden. Deze ruimte onder het schouderdak kan vernauwd zijn. Hierdoor ontstaat wrijving waarbij de pezen en slijmbeurs inklemmen (“impingen”) tussen schouderkop en schouderdak.

Klachten:

De voornaamste pijnklachten zijn pijnklachten thv. de bovenarm en voorzijde van de schouder. Ook nachtelijke pijn is typisch waarbij de patiënt niet op deze schouder kan liggen.

Het schoudergewricht kan op termijn ook stijver worden. Indien er ook krachtverlies bijkomt kunnen de pezen reeds geschadigd zijn.

Oorzaak:

  • Beperkte wrijving van de rotator cuff pezen is normaal.
  • Bij bovenarmse arbeid (bijv. schilders), werpsporters kan een pijnlijke overmatige wrijving ontstaan.
  • Door botaanwas en spierzwakte van de rotatoren kan de tussenruimte progressief kleiner worden met toenemende inklemming en pijn. Op termijn kunnen de pezen hierdoor uitrafelen of zelfs inscheuren. Ook slijtage van het gewrichtje tussen sleutelbeen en schouderdak (AC-gewricht) kan impingement veroorzaken.

Onderzoek:

Op basis van de klassieke klachten, klinisch onderzoek en via een radiografie en echo kan men reeds tot de diagnose komen. Het kan soms noodzakelijk zijn een bijkomend CT- of NMR-onderzoek uit te voeren.

Een infiltratie kan naast een therapeutisch ook als diagnostisch middel gebruikt worden.

Therapie:

Impingement kan veelal zonder operatief ingrijpen behandeld worden. Dit kan via medicatie, infiltratie en kinesitherapie. Hierdoor kan de onstekingsreactie onder het schouderdak verminderen. Via spiertonificatie van de rotatoren kan de tussenruimte eveneens vergroten.

Bij persisterende pijnklachten kan een kijkoperatie onder de vorm van een decompressie noodzakelijk zijn. Hierbij wordt het ontstekingsweefsel weggenomen. De botaangroei aan de onderzijde van het schouderdak wordt weggenomen waardoor de ruimte voor de pezen toeneemt. Het kan eveneens noodzakelijk zijn bij slijtage van het AC-gewricht om dit gewrichtje uit te ruimen. Ook dit kan via dezelfde kijkoperatie.

Complicaties:

De gebruikelijke zeldzame complicaties zijn bijv. nabloeding en infectie.

Specifiek bij deze operatie kan een postoperatief stijfheid optreden. Meestal is dit van voorbijgaande aard via kinesitherapie. Af en toe dient een mobilisatie onder narcose (al dan niet met arthroscopische release) uitgevoerd te worden.

Revalidatie:

Onmiddellijk na de ingreep kan men starten met pendeloefeningen. Onze kinesisten komen voorbij op de kamer voor de nodige uitleg. Na circa 1 week kan men starten met kinesitherapie. Hierbij komt het herwinnen van de mobiliteit op de eerste plaats.

impingement