Calcificatie

lcificatie thv. de rotator cuff pezen (tendinitis calcarea) is de afzetting van calciumkristallen thv. schouderpezen. De oorzaak hiervan in onbekend. Men vermoedt een metaplasie van cellen bij een verminderde bloedvoorziening.

Het voorkomen van kalkafzetting hoeft niet steeds tot klachten te lijden.

De klachten ontstaan vaak eerder bij grote verkalkingen daar deze de pees verdikken en hierdoor impingement ontstaat. Dit leidt tot pijn bij bovenarmse bewegingen en ook nachtelijke pijn.

Indien er spontaan calciumdepots vrijkomen ontstaat er een zeer pijnlijke en acute fase. Hierbij kan de arm soms niet meer bewogen worden. Het positieve van deze fase is dat dit het begin van het genezingsproces is.

Onderzoek:

Klinisch ziet men vaak de symptomen van impingement. Via een radiografie kan de verkalking vastgesteld worden.

Therapie:

Afhankelijk van de klachten, klinisch onderzoek en beeldvorming zal de gepaste behandeling voorgesteld worden.

Conservatief betekent dit via medicatie, kinesitherapie, infiltraties of ESWT.

Bij ESWT of extracorporele shock wave therapie wordt via geluidsgolven de calcificatie beschoten. Hierdoor kan deze verbrokkelen en vrijkomen. Dit geeft af en toe wel een acute pijnlijke schouder. Via deze therapie verdwijnt de calcificatie ongeveer in 50% van de gevallen.

Operatief wordt de calcificatie via een kijkoperatie verwijderd. Hierbij prikt met den calcificatie aan en wordt er vervolgend goed gespoeld. Na de operatie mag de arm onmiddellijk bewogen worden. De eerste dagen kan een draagdoek nuttig zijn.